Thursday , June 20 2024

Nostalgifesten 2014 – Som förr – fast bättre

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

På onsdag, den 30 april, går Nostalgifesten i Malmö av stapeln för tredje gången. I år med en uppställning som får alla gamla elektropopfantaster att rysa av välbehag. Legendariska Psyche, med den lika sympatiske som energiske frontmannen Darrin Huss, utlovar ett set med många gamla favoriter. Rational Youth gör sin första Sverigespelning sedan 90-talet. Sista mannen på jorden, med Eddie Bengtsson i täten, kommer att bjuda på utsökt rymdpop. Ovanpå detta snygga synthmelodier i mängder från Robert Enforsen. Som pricken över “i” gör Poetica Grotesque sin första spelning i Skåne, Opponent Teuton sin första spelning på över 20 år och I Satellite sin första spelning i Sverige någonsin. Zero tog ett snack med arrangörerna Steve Nilsson och Sebastian “Poeten” Hedberg.

Hur föddes idén att anordna nostalgifester?
– Allt började för tre år sedan, när jag startade upp min Facebookgrupp för synth- och gothnostalgi från 80-talet, berättar “Poeten”. Jag märkte hur folk började prata om gamla fester och leta efter vänner de tappat kontakten med. Då föddes iden att det borde göras en återträff. Jag kände Steve sedan många år tillbaka och visste att han var rätt person att arrangera något sådant med. En större eldsjäl är det svårt att finna!
– “Poeten” och jag tog några öl ihop och drog upp riktlinjerna för Nostalgifesten under ett slags brainstormning, fortsätter Steve. Självklart skulle det vara en återträff för dem som var med redan på åttiotalet, men som inte varit ute mycket på klubbar och konserter på senare år. Men vi ville inte att ett sådant evenemang enbart skulle rikta sig till dem som var med “när det begav sig”, utan ville ha ett koncept som även kunde locka till sig en yngre publik.
– Så vi bestämde oss för att försöka återskapa den speciella känslan vi “gamla rävar” fick när vi gick på klubb på 80- och 90-talet, utvecklar “Poeten”. Men detta inte bara som “ren nostalgi”, utan även som en möjlighet att få uppleva något nytt för dem som var för unga för att vara med på den tiden.

Vad betyder egentligen “nostalgi” för er?
– Något som har setts, hörts eller upplevts tidigare, som man mår gott av att se, höra eller uppleva igen, summerar “Poeten”.
– Helt enkelt fina och njutbara minnen från en svunnen tid, kompletterar Steve. Minnen som man blir glad av att tänka på. “Nostalgi” kan så klart också förknippas med sorg och saknad, men så är det inte i det här fallet. Och nu när Nostalgifesten finns, behöver man inte längre sakna det som en gång var. Man kan se fram emot det istället, för på Valborgsmässoafton får vi ju uppleva det igen. Fast då i ny och förbättrad tappning.

Hur har de två nostalgifesterna hittills gått?
– De har varit välbesökta och folk har uppenbarligen haft väldigt trevligt, för att inte tala om hur trevligt vi själv haft det, poängterar Steve. Det har helt klart varit den bästa dagen på året för vår del. Tyvärr drog vi på oss lite väl höga och delvis oväntade kostnader förra året, vilket resulterade i att tillställningen då gick ganska rejält back, trots att vi hade gott om besökare. Men det vi förlorade i pengar fick vi igen i form av positiv respons, så vi ser det som en investering.
– Jepp, vi har fått väldigt många positiva kommentarer, vilket känns som en fin belöning och gör att de många hundra timmar vi lagt ner inte känns så tunga längre, nickar “Poeten”.

Vilka roller har ni i den kommande nostalgifesten?
– Vi fördelar arbetsuppgifterna allt efter som de kommer, förklarar “Poeten”. Själv jobbar jag mycket med bandkontakt och marknadsföring. Det är en mycket speciell och mäktig känsla att kontakta ett band som inte spelat live på över 20 år och höra deras reaktion i telefonen. Jag har än så länge bara fått oerhört positiv respons, även från artister som tidigare inte haft en tanke på att återuppliva bandet igen.
– Eftersom jag brukar arrangera konserter här i Malmö, faller det sig naturligt att jag pratar mest med klubbägarna, fortsätter Steve. Men vi har inga fasta roller. “Poeten” tar sig an en massa saker. Som alltid med en sällan skådad entusiasm.

Den kommande festen har något av ett “kanadensiskt tema”. Kan ni berätta mer?
– Tre av årets band kommer därifrån, förklarar “Poeten”. Nämligen Psyche, Rational Youth och I Satellite.
– Det har mest blivit så av en slump, flikar Steve in. Men Kanada är ju ett land som producerat väldigt mycket bra elektronisk musik genom åren, så egentligen är det kanske inte så konstigt.

Finns det några andra bokningar ni är stolta över i år?
– Ja, massor, betonar Steve. Det är alltid roligt när något band, genom Nostalgifesten, gör sin första Sverigespelning på många år. I många fall har det rört sig om den första spelningen på närmare 20 år. Då blir det ju, precis som vi eftersträvar, nostalgi för delar av publiken samtidigt som det, för minst lika många, blir en ny och spännande upplevelse. Jag skulle bli väldigt förvånad om någon som besöker festen, nu den 30 april, har sett fler än 5 av de 7 bokade banden.

Vad vill ni hälsa dem som funderar på att besöka ert arrangemang den 30 april?
– Att de är himla välkomna och kan se fram emot en sällsynt trevlig kväll med många fantastiska band och en speciell stämning, avslutar Steve och “Poeten” i mun på varandra.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …