Thursday , December 7 2023

Vanligt Folk – Live på Babel, Malmö, 2014-04-18

Review Overview

Betyg - 9

9

Mäktig konsertupplevelse på Babels lilla scen.

User Rating: Be the first one !

Jag har inga problem att förstå de i publiken som verkligen släpper loss till Vanligt Folk. Själv tillhör jag dock majoriteten. Vi som bara står som fågelholkar och försöker fatta vad i helvete som pågår. Många av oss har ett förundrat leende på läpparna. Jag tror i alla fall att jag har det. Det är inte rätt tid och plats att hala upp telefonen och ta en selfie.

Vanligt Folk / David SundqvistJag har, med milt våld, blivit övertygad om Vanligt Folks förträfflighet under de senaste veckorna. Jag fick tips, lyssnade på Spotify och tyckte det var okej. Sen hittade jag deras två videor till “Idiot av församlingen” och “Härdelsen”, och började ana större potential. Föga hade jag ändå förväntat mig att bli såhär överkörd, puttad så långt från min komfortzon.

Det hade varit skönt att kunna skriva en recension som är lika opretentiös som bandet själva. För Vanligt Folk verkar det nämligen inte finnas några problem som inte har en ögonblicklig lösning. Hamnar man på en alldeles för liten scen, ja då kliver man ut på golvet och tar så mycket svängrum man behöver, och möter sin publik öga mot öga – på 20 centimeters avstånd. När medhörningen pajar så flyttar man snabbt och lätt ut sitt trumset till publiken istället. När backtracket spökar så knackar man lite på minidiscspelaren och börjar om från start. Inget snack, bara att köra.

David Sundqvist har redan tidigare övertygat mig om sin potential, främst med sitt förträffliga band The Kick när det begav sig. Andreas Carlsson och Jonas Abrahamson är båda tidigare okända för mig, men det råder ingen som helst tvekan om att Vanligt Folk består av tre oerhört färgstarka personligheter som kompletterar varandra till en enhet som är närmast bortom genial. Den konstnärlighet och verkshöjd som presenteras för en modig men alldeles för liten Malmöpublik imponerar på mig på ett sätt som sällan, om någonsin, ett svenskt band lyckats med.

Andreas Carlsson, sångare i Vanligt folk

När spelningen är slut så kastar sångare Andreas Carlsson sig ut genom backstage-dörren, bara för att dyka upp två sekunder senare med en flyttlåda full av merchandise. Innan man hunnit blinka så har ett mikrofonställ fällts och blivit en improviserad tröjdisplay. Han hade lika gärna kunnat be mig lämna över plånboken utan motprestation. Vanligt Folk måste stödjas.

Uppdatering: Nu finns det bilder från kvällen på denna länk.

Om Petter Duvander

Skribent. Kulturkonsument som bytte Elvis mot Kraftwerk någonstans runt höstterminen 1983. På den vägen är det.

Kolla även

Radar och Josefin Berger skapar magi i Pappa Kapsyls julsaga

Karl-Bertil Jonssons julafton, Grinchen, Tomten är far till alla barnen, Fanny och Alexander, Musses jul …