Wednesday , May 22 2024

Hillman Lighthouse – Hillman Lighthouse

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Birds Will Sing For You Enterprises, betyg: 7]

Hillman Lighthouse är en albumdebuterande sextett från Göteborg. Från bandets självbetitlade fullängdare har “Change your mind” och “Six ways from Sunday” också getts ut som singlar. Killarna i bandet var väl knappast födda mellan 1966 och 1976, den musikaliska era i USA som de tagit sin huvudsakliga inspiration ur. Så vad handlar det här om då? Svaret är americana, detta vida paraply som innehåller så många olika sorters rotmusik. I Hillman Lighthouses fall kan man väl koka ner det hela till huvudsakligen countryrock, för att göra det lite enklare att få grepp om. Och då syftar jag på hippievarianten där skäggrocken dominerar. Första hälften av bandnamnet har man lånat från Byrdsmedlemmen och förebilden Chris Hillman, vilket är en fin hyllning till honom. Hillman Lighthouse är ingen platta som svämmar över av psykedelia precis, men “We fall come autumn” har ett skönt gräsrökigt anslag, vilket gör den till en av de, i mitt tycke, bästa låtarna på skivan. Rent generellt bjussar bandet på en rätt blandad kompott låtar här. Ibland är det trassligt och dant, andra gånger rakt och enkelt att ta till sig direkt, ibland melodiöst och andra gånger mer riffbaserat. Bäst blir det när starka sångmelodier och kvalitetsmusik möts, som i inledande “Next train”, “Lighthouse keeper” och “Clean slate (Take II)”. Är Hillman Lighthouse lika grymma som Hellsingland Underground på scenen, så har de sistnämnda en farlig konkurrent inom genren.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …