Wednesday , May 22 2024

Eve & The Last Waltz – The Shame and The Blame

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Rhythm Ace Recordings, betyg: 8]

Eva Lalander och hennes fingerfärdiga dansörer ger sig ut i en sista vals igen. Den här gången är temat “människans väg mot undergången”. Låter kanske inte så jäkla positivt och uppmuntrande? Men om detta är soundtracket till undergången så går det utför till rejält bra musik åtminstone. The Shame And The Blame har kommit ut på lp och download, inte på cd, vilket också säger något om tiden vi lever i, och förutom Eva består bandet av Robert Karlsson, Mats Gronmark, Christian Sandell och Carl Schöier. Tillsammans har denna konstellation framfört ett knippe utmärkta låtar. Tio stycken för att vara exakt. Lalanders stämma känns mycket väl igen – hon har en mycket egensinnig och uttrycksfull röst – och förutom att sjunga är det hon som har skrivit alla låtarna, hon har producerat plattan, skapat konvolutet och så lirar hon orgel och gitarr. Det är orgeln som ger musiken sin märkliga kyrkliknande känsla, och det är den som samtidigt påminner mig om Velvet Undergrounds Nico. Eftersom Gronmark och Sandell också lirar gitarrer är det lite svårt att veta vem av de tre som framför de spräckta tonkaskaderna som känns så utmanande när de tränger igenom den övriga musiken och finner utlopp i märkliga små solo-tripper. The Shame And The Blame är en platta som förenar uråldriga gammeltestamentariska atmosfärer med modern, uppkäftig rock, samtidigt som låtarna är melodiösa och de musikaliska infallen kan komma hur oväntade som helst. Det är ingen svår musik. Den är bara udda, egen och alldeles underbar.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …