Tom Levin – Them Feet

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Cut The Mustard / Music Kick Up / Distro Song, betyg: 6]

Tom Levin öppnar sitt femte album. Them Feet, med titelspåret och det svänger fint om det. Därefter blir det aldrig lika kul igen, trots att skivan bjuder på åtta låtar till. De är inte dåliga eller tråkiga, men ingen av dem svänger lika skönt som inledningsspåret, och trots att Levin berättar att riktlinjerna i studion var att “Vårda felspel och falsksång med känsla, hålla det skitigt och levande, släppa kontrollen och experimentera med ljud och form” så känns inte skivan särskilt spännande. Hyggligt skitig och levande känns det dock att den är och visst är den högst lyssningsvärd, men nog kunde experimenterandet ha tagits längre? Och nog kunde fler låtar ha fått ett högre tempo och bättre sväng? När jag hör Them Feet kommer jag att tänka på Tom Waits och Captain Beefhearts grejer. Men också på en del americana-artister, och Levin platsar väl någonstans mitt emellan, skulle man kunna säga. Han har skrivit fler positiva texter här än på tidigare album, samtliga är på engelska, och Levin använder sig av instrument han tidigare ogillat så som syntbas och saxofoner, men bakar också in en pensionärskör, sonens ballong och producentduon Dark Lama (Daniel Adams-Ray). Nog finns det en tydlig vilja att hitta något udda och spännande som går utanför boxen, och fortsätter Levin i den här riktningen kan det nog bli kanon i framtiden. Men hittills är det “bara” bra… och lite segdraget emellanåt. Men han är något större på spåret.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …