Zeros årsbästa 2013: Petter Duvander

Zeros årsredovisning för 2013 går vidare. Petter Duvander har ordet med en lista som sträcker sig från Nine Inch Nails och Die Krupps till… Bröderna Lindgren.

Årets låtar 2013

Detta är en lista över låtar som satt sig sådär lite extra i mitt bakhuvud under året. Det betyder inte alls att de behöver vara släppta i år, bara att de på ett eller annat sätt aktualiserats för just mig.

Blancmange – Feel me, live på Babel i Malmö

Jag hade den stora förmånen att få vara Blancmanges kontaktperson inför spelningen i Malmö. Jag visste hur pressat det var med tid, och hade inte frågat om vilka låtar vi skulle få höra, så jag visste inte om jag skulle våga hoppas på “Feel Me”. Det är en låt från deras första skiva, men jag har märkligt nog upptäckt dess storhet först nu på äldre dagar. Nu är det en av mina absoluta Blancmange-favoriter, och jag tycker att Neils improviserande i Malmö var grymt.

Page – Kommer när du kallar
Detta var inte ett singelspår från nya Page-plattan. Faktum är att den är placerad lite på undantag sådär i slutet. Hela skivan är vass, men detta är mästerverket.

Nine Inch Nails – The Big Come Down

Nya skivan var märklig, men när nu nya livesättningen börjar komma på plats är det återigen dags att kapitulera för Trent Reznors osvikliga fingertoppskänsla. En av mina nygamla favoriter är det här örhänget från The Fragile.

Gary Numan – I Am Dust

Gammal är äldst, heter det. Gary Numan har hållit på sedan 70-talet och TJENA vilken platta han klämde ur sig i år. Köp genast. Släng allt annat, det behövs inte längre.

Die Krupps – Risikofaktor

…och när man slänger alla skivor utom en (se ovan), så finns ju risken att man spelar sönder den. Vilken tur då att även högt ärade herr Engler med anhang släppte ur sig nytt material under året. Vilka härliga hattlyftningar åt sina gamla plattor, samtidigt som man har siktet benhårt mot horisonten. Nu kör vi!

Atom – Empty

Mer Kraftwerk än Kraftwerk. Det är inte många som reder ut det, så all respekt till Uwe Schmidt!

Bröderna Lindgren & Nina Ramsby – Här kommer ambulansen

Kulturen i Lund arrangerar varje sommar en konsertserie för yngre barn med familjer. I år bestämde vi oss för att gå på så många som möjligt, och avslutningen var Bröderna Lindgren. Märkligt nog var det min första upplevelse av dem, och sedan dess har bandets briljanta musik strömmat många timmar i högtalare och hörlurar. Och inte bara när barnen vill lyssna…

Om Petter Duvander

Skribent. Kulturkonsument som bytte Elvis mot Kraftwerk någonstans runt höstterminen 1983. På den vägen är det.

Kolla även

The band HEALTH

HEALTH rekryterar Lauren Mayberry från CHVRCHES för ny version av “ASHAMED”

HEALTH har släppt ännu en spännande remix, denna gång av “ASHAMED”, en av höjdpunkterna från …