Kite – Live på Klubb Babel, Malmö 2013-11-09

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gästskribent )

Kites elektroniska pop fick ett hjärtligt gensvar i publiken på Babel i Malmö. Duon har arbetat hårt för ett eget sound och ett starkt scenframträdande. Deras ständiga strävan efter perfektion ledde mycket riktigt till ljuv musik.

Kite består av Nicklas Stenemo och Christian Berg, men bandet är mycket mer än bara en vanlig duo. När Zero, strax före spelningen, frågar publiken vad som lockat dem till Babel kvällen ifråga, lyder standardsvaret: “Kite är ett väldigt bra liveband, som har en helt egen och unik stil”.

Det ligger mycket i detta omdöme. Kite har jobbat hårt i sin studio i Tranås för att ta fram ett eget och annorlunda sound. De ger ut sin musik enbart på EP-format. Det har blivit lite av ett signum för gruppen att släppa få låtar, men av hög klass, istället för album bestående av en lång repertoar av spår och utfyllnadsmaterial.

Kvalitet framför kvantitet går igen även på scen. Spelningen i Malmö är kort, men Kites talang för att skapa en egen stil inom elektronisk pop får en stark respons i publikhavet.

Det märks att publiken är förväntansfull innan konserten sätter igång. Många ställer sig på plats och väljer ut platser framme vid scen långt innan Kite går på. Det är trångt och varmt på Babel. Med andra ord en utmärkt konsertatmosfär, som ingjuter den rätta känslan.

Den upplevelse som sedan följer, under loppet av 45 minuter, är laddad med såväl ljuva synthslingor som fin karisma i sången. Bandets strävan efter perfektion gör sig gällande redan från början. Kite har tänkt på allt och lämnar få detaljer till slumpen. Scenen är riggad med enkla men stilfulla attribut som skapar en speciell mystik. Sångarens röst är ödesmättad och exotisk till sin karaktär. Melodierna sitter direkt när de förmedlas.

Kite framför låtar som “Dance Again”, “Step Back”, “Jonny Boy” och “Ways To Dance”. Publiken är i extas. Det verkar vara kombinationen av en unik röst, strävan efter en egen och minimalistisk musikstil och talangen för de enkla och utsökta elektroniska melodierna som försätter publiken i trans. Det är inget snack om saken: Kite är ett suveränt liveband.

Text och bild: Thomas LB Johansson

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …