Friday , January 27 2023

New Model Army – Between Dog And Wolf

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Attack Records / Playground, betyg: 5]

New Model Armys nya album är en tämligen medioker historia. Låtarna baseras på diverse tribala rytmer från dova trummor och percussion. Över detta läggs en mjuk, melodisk filt av körsång och instrumentala toner och ackord. Ofta förmedlar låtarna en känsla av folkmusik från diverse länder, och över trumkompen sjunger Justin Sullivan texterna med varm, behaglig, men inte särskilt personlig, röst. Ett tag känns det hela spännande och hållbart, men med en speltid på närmare en timme är det ofrånkomligt att man tröttnar på plattan så småningom. De riktigt starka låtarna är inte tillräckligt många för speltiden och rytmerna utvecklas sällan till något mer dramatiskt än en småtrevlig lunk. Between Dog And Wolf är ingen värdelös platta. Här finns några riktigt lyckade låtar som “March in September” med sin uttrycksfulla sångmelodi, “Seven times” med lekfullt gitarrmusicerande och “I need more time” där Sullivan sjunger som Matt Johnson i The The. Dessa tre spår ligger i början av skivan, och det är i början den är bäst. Under alltför mycket av dess övriga speltid trampar New Model Army vatten. Det är som att man fortsatt att komponera låt efter låt, trots att inspirationen gått ur. Sedan har man spelat in hela rasket, oavsett hur blodfattigt det emellanåt har blivit. Synd. Skivan hade kunnat bli lika bra som skivomslaget med sitt texthäfte är snyggt, om man bara rensat i materialet och gjort albumet kortare. Less is more ibland!

Om Webbmaster

Kolla även

Yelle - 2016

Yelle – ”Top Fan”

Electroduon Yelle, med Julie Budet i spetsen, slog igenom 2006 med singeln “Je veux te …