Friday , January 27 2023

Andra Generationen – 25

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Fortune Records / Border, betyg: 7]

Andra Generationen firar 25-årsjubileum i år och det gör man med en mustig dubbel-cd där man samlat ihop de musikaliska höjdpunkterna från karriären. Inledande Ebba Grön-covern “800 grader” är dock helt ny och pumpar på bra i närmast ska-tempo. Andra Generationen består av musikanter vars föräldrar kom till Sverige från Makedonien (ex-Jugoslavien) på 50- och 60-talen. De baserar sina låtar på diverse folkmusik från Balkan, mixar och moderniserar den med en massa andra influenser och sjunger sina sånger på svenska. Bandet har haft stora framgångar och medverkat i både Melodifestivalen och Allsång på Skansen, men så lätt har det inte alltid varit, och i cd-häftet kan man läsa om hur gruppen startade i Göteborg 1988, hur killarna repade i undermåliga lokaler och turnerade omkring i billiga rishögar. Därifrån till dagens guldskivor och en låt i nya filmen Snabba Cash – Livet Deluxe, är en lång väg. Ska man hålla sig till filmtemat och jämföra Andra Generationens musik med filmgenres så är det inte action-rullar jag tänker på i första hand. Det är snarare Feel good-filmer! Av några olika orsaker: dessa filmer är ofta lättsamma, de är romantiska och även om de anses ytliga och lite naiva, så blir man på jäkligt bra humör av dem. Det blir man av Andra Generationens 25-årsfirande också. Texterna mår innehålla värsta grötrimmen ibland, men man köper det, för helheten funkar, partyt startar när gänget lirar och i slutänden mår man finfint som lyssnare.

Om Webbmaster

Kolla även

Yelle - 2016

Yelle – ”Top Fan”

Electroduon Yelle, med Julie Budet i spetsen, slog igenom 2006 med singeln “Je veux te …