Wednesday , May 22 2024

Not Lars – The Gloomy and the Goony

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

[album, Egen produktion, betyg: 6]

Bakom Not Lars döljer sig göteborgaren Lars Netzel, en soloartist jag första gången såg spela live 2012. Trots att jag stod i en restaurang mitt i centrala Göteborg kändes det mer som om jag vandrade omkring i en skog och solen gick ner bakom grantopparna. Den stämningsfulla musiken och Lars väsande Worry… satte mig i trans, och när bilden av Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand gungar med till låten bredvid mig funderar jag både en och två gånger om jag fått i mig något konstigt. Lyckligtvis är det bara musiken som gör att både Maria och jag gungar med som två fullvuxna granar. Nu, ett drygt år senare, ligger fullängdaren The Gloomy and the Goony framför mig.

Lars debut innehåller precis så mycket mystik som man kan förvänta sig. Stämningarna i musiken är fantastiska. Ibland får jag en känsla av att Lars lyssnat en del på artister som svenska The Mobile Homes, för även om hans musik inte direkt liknar deras så finns den dystra känslan där. På singellåten “Worry” är sångpåläggen få, men väldigt känsliga, vilket gör låten väldigt behaglig och mer likt filmmusik. The Gloomy and the Goony innehåller annars mer synthpopaktiga låtar, där Lars mer än gärna tar ton. Även om låtarna är bra blir han inte lika unik i dessa spår, utan liknar mer ovannämnda The Mobile Homes och Dead Eyes Open från tidigt 90-tal. Gillar man dessa grupper ska man verkligen leta upp Not Lars. Själv känner jag att den filmiska känslan som finns i några spår det jag vill ha mer av, och för mig är det där Not Lars gör sig bäst.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …