Wednesday , July 24 2024

Vulkano – Live Wild Die Free

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Vulkano Music / Sony, betyg: 6]

2008 såg jag Those Dancing Days på Accelerator-festivalen i Stockholm, och flickorna var klädda i glada färger och spelade oskyldig, lite naiv och livsglad popmusik. Därefter har gruppen gjort ett par plattor, men nu verkar det inte som att de existerar längre. Det gör däremot Cissi Efraimsson och Lisa Pyk-Wirström. Nu mer samexisterar de dessutom under bandnamnet Vulkano. Tjejerna lirar en 80-talistisk postpunk med vemodiga keyboardslingor inlagda i det primitiva kompet från trummor, bas och gitarr. Vulkano är inte ett lika glatt och lättsinnigt band som jag minns att Those Dancing Days var för fem år sedan, inte lika popigt, men definitivt lika färggrant. De påminner om en lillasyster till tidiga Siouxie & The Banshees, Toyah, Bananarama och Tant Strul. På en och samma gång! Damerna sjunger, skriker och gör allsköns vokala ljud. Ibland funkar det jättebra, ibland… mindre bra. Samtidigt känns det som att den här konstellationen kan bli väldigt intressant i framtiden. Låtar kan de skriva och bra melodier poppar upp här och var medan skivan spelas. Allting är inte helt lyckat, en del grejer skulle kunna ha arbetats på hårdare för att få till ett bättre resultat, men i det stora hela tycker jag om Live Wild Die Free. Plattan är lika lekfull som den lilla guldpåse med smileyfigur på som den levererades i och nog känns såväl musik som texter ärliga och sökande. Vulkano har nog haft kul när de gjorde den här musiken och jag har kul när jag lyssnar till den. Oftast, i alla fall.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …