Friday , February 3 2023

Samsas Traum – Best Of: Leben Bedeutet Kämpfen

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Trisol / Playground Music, betyg: 9]

Så var det dags för Samsas Traum att sammanställa hela sin brokiga karriär på ett par cd-skivor och därmed ge nykomna lyssnare en öppen dörr att skrida in igenom. De redan inbitna fansen av denna gothiska, hårdrockiga, industriella, experimentella, symfoniska, black metalliska och progressiva tyska grupp får fem bonusspår som tack för att de köper dubbelalbumet. Allihop får dessutom ännu ett fantastiskt, påkostat konvolut. Denna gång är detta utvikbart flera gånger, högt och brett som en vinylsingel och utrustat med en seriöst tjock bok i fyrfärg. I den redogör man för bandets hela diskografi i bild och text, och boken är full av färgbilder, texter, tidningsrubriker och allsköns samlat material om gruppen och musiken. All text är på tyska, bör tilläggas! Säga vad man vill om Samsas Traum, men de kan det här med att göra exklusiva och fullständigt underbara skivkonvolut som står ut från mängden och ger allt mervärde man kan önska av att köpa skivor, istället för att bara ladda hem musiken. Det här är som ett konstverk, fullt i epitet med 70-talets finaste och roligaste omslagskonst. Musikaliskt är alltid ett Samsas Traum-album spännande och Best Of: Leben Bedeutet Kämpfen utgör inget undantag. Sammanlagt finns här hela 34 låtar så att lyssna igenom bägge skivorna är ungefär lika tidskrävande som att se en långfilm, men det är en förbaskat bra film man ser med öronen, så personligen ägnar jag gärna albumet den tiden. Flera gånger om dessutom. Här finns nämligen hur mycket som helst att upptäcka i musiken och skivor som denna kan man återkomma till ofta. En meningsfull investering, tillika kulturell njutning, således!

Om Webbmaster

Kolla även

Yves Tumor, 2023

Yves Tumor släpper nytt album och kommer till Sverige i höst!

Amerikanska Yves Tumor skiftar, ändrar och leker med gränserna som samtidens konst och kultur ryms …