Friday , February 3 2023

Mantus – Fatum: Best Of 2000 – 2012

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Trisol / Playground Music, betyg: 7]

Inte färre än trettio låtar har Mantus pressat in på de två skivorna till sitt andra samlingsalbum hittills. Det första heter Chronik och kom redan 2006. Som ni förstår skiftar kvaliteten när det bästa ur hela 12 års alster ska redovisas och kanske har man försökt dölja eller sminka över inte helt lyckade inspelningar, då Martin Schindler fyllt på med inte mindre än fyra nyinspelningar av gamla låtar, en 2005-version av “Aus traum und wirklichkeit” och en pianoversion av “Ein hauch von wirklichkeit”. Förutom alla spår Schindler själv skrivit, vilket är merparten, så kan det vara kul att veta att han här gör en cover på Einstürzende Neubautens “Haus der lüge” och Chopins “Trauermarsch” (“Marche funébre”) samt några andra, för den svenska publiken, mindre kända låtar. Sin vana trogen framförs samtliga spår här på tyska och det tjocka cd-häftet innehåller all lyrik på skivan. Bra språkträning för den som behärskar det västgermanska ordflödet kanske, men mindre intressant för övriga. För dig som inte hört Mantus tidigare och vill ha en övergripande flukt på denna melodiskt vemodiga gothduo, där både Martin Schindler och hans kvinnliga kollegor från förr (Chiara) och nu (Thalia) sjunger, är Fatum: Best Of 2000 – 2012 i det närmsta perfekt. Men som sagt: materialet är aningen ojämnt. Den som har gruppens tidigare plattor har däremot inte så mycket att hämta här, av naturliga skäl. Och har du någon enstaka och vill ha en till så satsa på 2011 års Zeichen.

Om Webbmaster

Kolla även

Yves Tumor, 2023

Yves Tumor släpper nytt album och kommer till Sverige i höst!

Amerikanska Yves Tumor skiftar, ändrar och leker med gränserna som samtidens konst och kultur ryms …