Thursday , June 20 2024

Tråd – Thunder Vowels

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, San Rec Co., betyg: 6]

Tråds första fullängdare är kort, lite över halvtimmen i speltid, och innehåller sex låtar. Det är nog smart. Tråd gör nämligen analog elektronisk popmusik där sången framförs med talk box och syntarna lägger lagervis med slingor, ofta använda i äldre dataspel. Det hela låter klart egensinnigt och intressant, men samtidigt är det så extremt – om än melodiöst – så skivans speltid är nog alldeles lagom doserad. Niklas Swanberg gjorde tidigare produktioner för döva, som dansföreställningen Vibragera (Cullbergsbaletten/Riksteatern) och han är Sveriges enda basvibrationsdesigner. Intressena för sub-bas och tv-spelsmusik gjorde att Niklas kombinerade de bägge och därmed startade Tråd som inledningsvis var ett enmansprojekt där han gjorde korta, minimalistiskt animerade filmer med ljud av skorrande bas och 8-bitsmusik för YouTube. 2012 tog han delar av projektet till Turteatern och agerade förband åt Hans Appelqvist. Senare samma år värvades trummisen Frank Wagnerius. Tillsammans lirade de på elektrofestivalen Art´s Birthday på Södra Teatern tidigare i år, och därefter släpptes Thunder Vowels. Lämnar vi tekniken åt sidan och koncentrerar oss på musiken, de sex poplåtarna, så är de kanske mer intressanta än bra egentligen. Men det kan också vara ovanan att höra något dylikt som lägger hinder i vägen för att ta till sig musiken som annan, mer konventionell pop. I min värld är dock detta skoj, lyssningsvärt och emellanåt rätt fint. Men trots lite gitarrspel i slutet på skivan så är det ingen cd jag lär spela dagligen. Emellanåt lär den dock sättas på.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …