Tuesday , January 31 2023

Samsas Traum – Niemand, Niemand Anderem Als Dir

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Trisol Music Group / Soulfood, betyg: 8]

Vore det omslaget som skulle recenseras skulle Samsas Traums nya få en tia rakt av. De två cd-skivorna kommer nämligen i en jättefin, tjock sagobok, full med sångtexter, fotografier, tecknade bilder och en affisch. Väldigt påkostat, tjusigt och charmigt! Musiken är denna gång av oväntad art däremot. Den första skivan innehåller symfonisk, huvudsakligen instrumental musik, bombastisk och vacker, men långt ifrån att kategoriseras som rockmusik. Viss körsång förekommer på något spår, men den som förväntar sig Alexander Kaschtes sedvanliga trollbrygd lär överrumplas fullständigt. Personen ifråga blir dock inte helt besviken. På den medföljande “bonus-cd:n” är vi nämligen inne i mer välkända rockdjungler igen. Till de fem låtarna – två över femton minuter långa – är gästsångerskor som Liv Kristin Espenas Krull, My Engström-Renman och Vic Anselmo inbjudna. Liv sjunger förstås på tyska tillsammans med Alexander, medan My sjunger på svenska och Vic på ryska. Texterna, även till den svenska och ryska låten, finns tryckta i cd-boken och allt som allt är detta en gedigen, fantasifull skapelse som Samsas Traum drömt fram denna gång. Den symfoniska skivan kan säkert få en och annan att backa, för är det rockmusik man förväntat sig och absolut vill ha, så kan jag förstå besvikelsen, men du som lever med ett öppet sinne kan säkert finna skönhet och dramatik även i detta verk. Jag kan det åtminstone. Däremot känns de 12 symfonilåtarna som några för många. Man orkar inte koncentrera sig hela vägen. Generellt är dock detta en spännande skiva med riktigt lång livslängd, och det är bara att tacka Kaschte för det.

Om Webbmaster

Kolla även

Melodifestivalen 2015

Spela på Melodifestivalen!

Bettingbranschen är en av de branscher som växer allra mest.  Antalet sporter och evangemang som …