Dan Viktor – Dan Viktor & Vägen Hem

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, CRG / Plugged, betyg: 6]

När Dan Viktor gav ut albumet Ett Jävla Liv 2009 kände jag ett flammande hopp inför en återfödelse av en alltmer utdöd genre. Nämligen den bitska, humoristiska, uppkäftiga, genomtänkta, ibland vackra och ibland fula vispop- och proggstilskombination som nådde sin kulmen under 70-talet med giganter som Cornelis Vreeswijk, Ola Magnell, Nationalteatern, John Holm, Dan Berglund och Hoola Bandoola Band med fler i täten. När Dan Viktor & Vägen Hem ramlade in med ett påkostat dvd-stort konvolut och många sidor sångtexter, färgbilder av vatten och andra bilder/information inuti, hade jag högt ställda förväntningar. Alltför högt ställda, skulle det snart visa sig. Låtarna här, som Viktor skapat tillsammans med Petter Eriksson, känns indiespretiga, enkla och lätt slarvigt hopslängda. Texterna mår vara djupt personliga, och även personlig lyrik kan ju många gånger skapa givande associationer och kommunikation mellan artist och lyssnare, men jag har svårt att hitta någon mening med merparten av lyriken här. Få av texterna säger mig något av värde. Viktor behövde väl få ur sig den här plattan också, men jag saknar den renhet, den variation och den kick som Ett Jävla Liv gav mig. Det betyder inte att Dan Viktor & Vägen Hem är en dålig skiva. Flera låtar har en växande kvalitet, några en direkthet som träffar vid första lyssningen, och några är lättglömda bagateller. En bra skiva, jodå, men ingen sensation i min värld. Nu får jag gå tillbaka till Viktors förra album, Det Meningsfulla Våldet, som jag missat, och se om den skär djupare in i själen än vad den här samlingen sånger gör.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …