The Grand Trick – The Daily Dose

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[singel, White Line Recordings, betyg: 8]

I ett svenskt musikklimat där “retro” blivit honnörsord inom hårdrocken borde The Grand Trick vara välkända vid det här laget. När Graveyard och Ghost hyllas unisont och det ena bandet efter det andra med bootsen nedkörda i 70- och 80-talsgyttjan poppar upp ur leran med långa manar av hår, skägg och utsvängda brallor borde The Grand Trick vara med på tåget, som en självklar ingrediens. Låtmaterialet och framförandet på trespårssingeln The Daily Dose visar det, om inte annat. Här inleder gruppen med titelspåret, en melodisk höjdpunkt med skitsnygg melodi, lika enkel som vackert charmig, och som i en bättre värld vore en stor hit. Hade den kommit runt -74 hade den garanterat blivit det också. Uppföljande låt heter “Mudbound” och är en svängig, groovig sak, också den med fin melodi, men också bestående av ett tungt coolt återkommande riff som ger Sabbath-känsla, utan att kännas plagierad eller stulen ur Iommis sångbok. Sist bjussar The Grand Trick på “Falling”, en låt som med sin galopprytm doftar tidiga Uriah Heep och vars lugna, melodiösa partier känns som ett färggrant LSD-rus i regnbågens alla färger. Det hela är mycket fint, mycket väl genomtänkt, innehåller mycket känsla och finfin sång. Vänner av klassisk rock/ hårdrock har en upptäckt att göra här, och jag kan bara hoppas att det här bandet inte får förbli en angelägenhet endast för de djupast grävande intressenterna. The Grand Trick förtjänar att bli nästa stora hype. Ett något bättre ljud och längre speltid, så hade The Daily Dose fått ett ännu högre betyg.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …