Brandon Walsh – Håller chipmusiken levande

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

Aktuell med ny skiva, seger i Datastorm och hyllningar för podcasten “Bitar till kaffet” är Linköpingsartisten Brandon Walsh en av den svenska bitpopens förgrundsfigurer. I hans värld rockar inget hårdare än en gammal Commodore 64.

Svenskättade Brandon föddes i Minnesota men flyttade till Beverly Hills för att läsa på high school. Sedan ett antal år bor han i Linköping för att söka sina svenska rötter och sprida chipmusikens evangelium över landet.
– Jag har vuxit upp med Commodore 64. Vi brukade ladda ner spelen bara för att höra låtarna. Det var väldigt ofta man gjorde mixband och satt och lyssnade på. Det var i stort sett den första musiken jag hörde. Ska jag nämna någon speciell låt från den tiden är det “The Last Ninja”, men det finns så många, säger Brandon som nyligen släppte sin första egna skiva med chipmusik.

Albumet heter Old School, New School, High School och innehåller 11 spår gjorda på olika plattformar, från klassiska Commodore 64 till moderna studioproduktioner med dagens utrustning.
– Skivan innehåller allt utom Amiga och Atari, men det hoppas jag klara av på nästa, säger Brandon och beskriver musiken:
– Det är väldigt smörig och trallvänlig pop. Jag är ingen mästermusiker, utan det jag tror jag är bra på är att göra hookar och melodier som sätter sig. Och jag har blivit väldigt tekniskt duktig. Jag är ingen Beethoven, men å andra sidan lyssnar jag inte på sådan musik heller.

Hur ser chipmusikscenen ut?
– Den är väldigt aktiv, och Commodore 64 är den mest aktiva plattformen just nu. Det finns hundratals partyn dit många människor åker för att tävla i musik och grafik. I Sverige har vi fem-sex stycken med riktig retrotappning. Det största är Datastorm i Göteborg i februari. Jag vann förra året, och lyckades även försvara färgerna i år. Jag har fått väldigt bra respons från C64-scenen, men målet är att även sprida musiken till “vanliga” människor.

Kommer vi att kunna se dig live på en scen snart?
– Målet har hela tiden varit att spela live på min keytar. Jag och en trummis är grunden, och jag tänker att det ska vara hög volym och lite Beverly Hills-klipp i bakgrunden. I slutändan gör jag musik man ska dansa till.

Brandon sänder även podcasten “Bitar till kaffet” där han presenterar den bästa bitmusiken tillsammans med underhållande historier och personliga anekdoter.
– Jag har vuxit upp med Commodore 64. Det var i stort sett den första musiken jag hörde. Det finns en charm i de enkla låtarna. Melodierna blir viktiga eftersom uppbyggnaderna är så enkla. Man kommer inte undan genom att dölja sig bakom produktionen. Det finns bra modern bitpop, men jag lyssnar inte så mycket på Slagsmålsklubben och liknande. Jag är mer hardcore och lyssnar på det som kommer direkt från chipmusikscenen.

Brandon började sända radio över nätet redan 1997, men ljudkvaliteten var dålig och det var många tekniska problem. I mars 2011 var både han och tekniken redo och podcasten “Bitar till kaffet” såg dagens ljus.
– Jag kom på att det inte fanns någon som gör en podcast om chipmusik på svenska där man snackar skit mellan låtarna. Jag såg det som en möjlighet tack vare mitt intresse för att göra radio som jag alltid har varit intresserad av samt att jag kan väldigt mycket om det. Jag kör bara låtar jag tycker är kanon, inga fillers. Och självklart bara låtar från spel som jag har spelat. Jag har fått väldigt bra respons. Det var nog ett tomrum som fanns för många.

Finns det andra, liknande podcaster eller radioprogram?
– På P3 gick Synthax Error för tio år sedan. Efter att jag har startat har det kommit några andra podcaster som kör remixar, eftersom inte jag gör det. Jag har tagit beslutet att inte spela remixar, utan bara som det lät då.
– Utomlands finns ett gäng podcaster om chipmusik. En del är specialiserade på en viss dator. Vissa pratar mycket och vissa inte alls, men ingen jag lyssnat på pratar lika mycket som jag gör. Det blir mer lättillgängligt när man snackar skit mellan låtarna. Jag vill ha en historia och någon sorts emotionellt engagemang. Ska man hålla intresset uppe under en timme krävs att det är bra. Det gäller alla sorters underhållning.

Hur många lyssnare har du?
– Jag har runt 1200-1400 lyssnare per avsnitt, och det har vuxit konstant sedan jag började. Men jag funderar på att göra något slags ansträngning för att få upp antalet ytterligare.

Namnet “Bitar till kaffet” är så klart en hommage till det gamla radioprogrammet “Skivor till kaffet” med Bertil Perrolf. Varje avsnitt är ungefär en timme och när detta skrivs har nyligen det 13:e avsnittet släppts.
– Jag har inte lika snabb utgivningstakt som många andra podcaster, men jag tror att jag lägger ner mer tid, säger Brandon och fortsätter:
–Jag spelar alltid musik från alla plattformar i varje avsnitt. Det tror jag är en bra blandning. Jag försöker ha med något man känner igen, något man aldrig har hört och något exotiskt. Det kan exempelvis vara musik från Gameboy eller Vic 20, som alla kanske inte är jätteinsatta i. Även om det inte är den viktigaste delen av programmet ser jag alltid till att ha med något av det varje gång.

Lyssna på Brandon Walsh på: http://brandonwalsh.bandcamp.com
Lyssna på podcasten “Bitar till kaffet” på: http://www.bitartillkaffet.se (finns även på iTunes)

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …