Galento – Beaverhatmusic & Other Tunes

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Dreamboat Music, betyg: 7]

Galentos nya epos består huvudsakligen av filmmusik. Den ena kortfilmen heter Beaverhat och således består delen Beaverhatmusic av nio låtar från den. Den andra kortfilmen är kallad Varje bäver är en personlighet, och bägge är skapade av Malin Skjöld. Hon har även skapat omslaget till cd-skivan. Att tilläget And Other Tunes finns med i bilden beror på att inte riktigt all musik här är ifrån dessa filmer. Undantag är t.ex. “Frauen in Berlin”, “E kula röd?” och “Eva Rutin” som delvis är inspelade i Berlin till kortfilmerna Kvinnor som hugger ved i Berlin och Malmö (2011) samt Kvinnor kör skottkärra (2012), också dessa av Skjöld. Ett annat undantag är “Radioteater” som är ett försök att skapa en signaturmelodi till Radioteatern och “Pax the dog” som sägs vara tillägnad “en vit boxer på fyra ben”. Det här är dock inte första gången Galento gjort filmmusik. Mest känd är väl kultigt kulturella Plötsligt i Vinslöv och uppföljande Plötsligt igen. Är du insatt i Galentos märkliga musikaliska värld sedan tidigare kommer du nog uppskatta Beaverhatmusic & Other Tunes. Om inte bör du veta att detta huvudsakligen är instrumentalt och rätt experimentellt får man väl säga. Alltså ingen lättlyssnad radiopop, men inte heller svårlyssnad och jobbig music. Men likfullt tar den sin tid innan den tränger in på djupet. Ibland är den akustiskt vacker som i “Back home beaver” men oftast är det mjuka, varma, elektroniska små konstigheter som avlöser varandra. Jag tycker att det är fint, charmigt och nästan lite gulligt, men kanske inget man spelar varje dag.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …