Tuesday , December 5 2023

OK Star Orchestra – 2012

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Rootsy / ADA Warner, betyg: 8]

När en stor, svart, tung vinyl-lp landar i brevlådan i dessa tider av cd-skivor och mp3:or blir man alldeles varm i hjärtat. När det vidare visar sig att konstverket är OK Star Orchestras nya album, titulerat 2012, är det bara att ladda stereon, dra upp volymen och göra sig redo för en stunds dansant njutning. Bandet har på senare tid rört sig alltmer mot det afrikanska och på förra skivan använde man sång för första gången. Här förekommer också vokala inslag och 2012 är därmed nästa naturliga steg i den riktning bandet tycks röra sig mot. Som vanligt med OK Star Orchestra och Tommy Galentos låtar – det är han som i regel skriver materialet, antingen ensam eller tillsammans med någon – så finns här inga tydliga gränser för hur det ska låta eller vad det ska bli av en skiva. Du måste höra varenda låt för att få vetskap. Inga gissningar kommer hålla. Det finns ingen förutbestämd mall. Åtminstone ingen mall skivköparen kan tänka ut i förväg. Vill man veta vad man får är det bättre att satsa på något känt kort som inte längre kan, vill eller orkar förnya sig. Herr Galento fortsätter att utvecklas och vandra på musikaliska stigar, lika äventyrslystna och spännande som att följa Bilbo Baggins i nya Hobbit-filmen. 2012 är en kokande, dansant gryta av rytmer, melodier, en mjuk böljande lusta som likt sidentyg i vinden svänger från höger till vänster och tillbaka igen. Nio nya låtar, inspelade och mixade mellan april och augusti, utgivna i smällkalla december, är vad du får när du investerar i 2012. Ett bra år, en bra skiva, en stunds exotisk värme i vinterkylan.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …