Tuesday , December 5 2023

Malmöklubben Spacelab 10 år – Intervju med Alexander Hofman

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)


Foto: Allan Bank.

Malmöklubben Spacelab firar 10 år på lördag och Zero kontaktade arrangören, som inte är någon mindre än Alexander Hofman från S.P.O.C.K. Vid sin sida på denna rymd/synth-klubb har han alltid haft sin tidigare partner i bandet, Johan Billing (numera i Diskodiktator). Först lite fakta om firandet på lördag och sedan en lång intervju med Alexander.

Spacelab 10 år
Var: Nya Tröls i Malmö förstås!!
När: 13 – 01

Ni firar 10 år som klubb. Hur ska ni fira?
– Egentligen borde vi inte ändra någonting. Vi har ett ganska inarbetat koncept och det har uppenbarligen funkat bra, eftersom vi nu kan fira. Och då ska vi ju fira som vi alltid gjort. Förresten så firar vi alltid någonting. Det är alltid årsdagen av någon raket eller rymdfarare som gjorde något ball. Hur som haver, 10 år är ändå 10 år, så vi ändrar dels dag, från vardag till lördag, så att alla kan hinka hejdlöst, och så gör vi det på ett större ställe än vårt vanliga, så att alla ska få plats.

Hur länge kan man driva en klubb med samma koncept?
– Osäker. Alltsedan starten har vi frågat oss varje halvår om det funkar och om vi pallar. Vi lägger ner en hel del förberedande jobb och det är verkligen inget som betalar hyran. Men, när vi väl står där på vår pubklubb, spelar musik och showar loss en galen quiz och ser alla glada vänner, då är det värt det igen. Dessutom är det ett alldeles utmärkt sätt för oss fixa fest för polarna – och vi slipper städa! Musikaliskt ser vi inga problem att ånga på. Vi söker aktivt ny musik för att inte stampa på samma fläck. Och det görs en hel del spännande elektronisk pop fortfarande, som vi glatt blandar med guldkorn från 1974 och framåt. Så egentligen kan vi hålla på tills vi dör, för bra låtar är alltid bra låtar.

Hur tycker du era besökare har utvecklats under åren?
– De har blivit äldre. Det är nästan det enda. Vi fick tidigt en hög med stammisar, tillräckligt många för att utgöra en stor del av matborden och de har hängt kvar, år ut och år in, till vår stora glädje. Sedan är det så klart några som passerar revy men, som sagt, en förkrossande majoritet stammisar. Och de har blivit äldre. Och så har det blivit fler blixtar. Det kommer ett gäng fotografer varje gång. De har nya upptåg och experiment för sig hela tiden. Vår rymdstation är onekligen ett ställe där gästerna alltid ser otroligt bra ut på bilderna, oberoende av storleken på notan i baren.


Foto: Allan Bank

Det är över 10 år sedan ditt band S.P.O.C.K släppte någon skiva. Nu har du drivit klubb tillsammans med en av ex-medlemmarna från samma grupp, Johan Billing. Har ni inga planer på att ge er på musiken igen? Eller vill Spacelabs besökare fortfarande bara höra era gamla låtar?
– Jag betvivlar starkt att Billing och jag kommer att göra musik ombord på S.P.O.C.K, för han är så upptagen med Diskodiktator. Ett S.P.O.C.K utan Billing pratar lite då och då om att göra mer musik, och ibland utbyts det demos i en superhemlig mapp. Samma band fyller 25 år i år och har egentligen aldrig slutat med musiken. Vi gör konserter varje år. Säkert kommer det några extra under 2013. Men det bandet har inget med Spacelab eller våra besökare att göra. Vi lever nämligen upp till yrkeshedern och spelar inte vår egen musik. Det vet alla att det är strängeligen förbjudet. Möjligen har det hänt någon gång, på grund av Fernet, men det är lätträknat. Och angående “det gamla” så är vi övertygade om att Spacelabs eminenta gäster uppskattar vår sköna cocktail på tre decenniers electropop. Annars hade vi inte kunnat fira 10 år på lördag.

Ni har också ett tv-projekt som ni kallar Spacelab TV där ni kör något slags förfest-tv inför era evenemang. Kommer även det att hända på lördag?
– Det stämmer inte riktigt, Spacelab TV kör vi aldrig före pub Spacelab. Vårt tokiga tv-program gör vi normalt någon lördag när vi känner att det är läge för det, så det kan hända när som helst. Att vi körde före eX var dock ett nytt drag. Vi ville testa att göra det i samband med konsert. Det var otroligt kul. Nackdelen var att vi inte tog del av själva festivalen speciellt mycket. Får se om det sker igen. Det hoppas vi, för vi gillar idén. Så, med det sagt, kommer det inte att bli någon tv-show på lördag. De två grejerna är olika projekt och går inte att köra ihop. Och dessutom hade vi inte kunnat stå på benen under själva festen om vi hade haft förfest-tv…

Till sist: Hur stavar du ditt namn? Det har ryktats om att en del hade svårt att stava ditt namn under tiden i S.P.O.C.K och att det var därför du använde ditt alias Android. Ligger det någon sanning i det, och har du något alias när du är klubbarrangör?
– Alexander Hofman, ålahue! Inget annat. Senaste kränkningen var just i samband med eX då någon web-tv valde inte bara en utan flera andra varianter. Upprörande. Aliaset tog jag redan innan det fanns tankar på ett band. Jag var i datasvängen, och då var det otroligt viktigt att man hade ett handle. Det följde med in i resten av min karriär. Det har egentligen aldrig varit så viktigt, bara en kul grej. Märkligt nog har media stört sig på det oerhört ofta. Våra alias har ansetts superfåniga medan alla andra alias är supercoola, till och med 50 öre. Suck… Nåja, Spacelab är extra avslappnat, så där har vi skippat dylikt och hoppas på att helheten, inte smeknamn, ska vara det som lockar. Det är väl inte otänkbart att en stor del av våra gäster faktiskt vet vad vi heter.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …