Thursday , June 20 2024

Swing Out Sister – Private View + Tokyo Stories

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Ear Music/ PGM, betyg: 4]

När Swing Out Sister startade sin musikaliska bana på 80-talet var de en trio. Idag är två originalmedlemmar med, keyboardisten Andy Connell och modedesignern, fotomodellen, frontkvinnan och sångerskan Corinne Drewery i sin svarta page. Private View är namnet på cd-skivan som innehåller akustiska versioner av hits och andra låtar, medan Tokyo Stories är en mestadels liveinspelad dvd från Japan inför mest sittande publik. Det passar Swing Out Sisters musik. För även om den svänger ibland så svänger den fjäderlätt och mjukt som vindslaget efter fjärilsvingar. Det här är inget man hoppar upp och ner och svettas till. Så sitter också japanerna och klappar i takt, alldeles tysta och lugna, trots Drewerys insatser för att få igång dem. Bandets mix av ytterst sofistikerad pop och lättsam men säkert rätt svårspelad loungejazz, är som en lyxig hotellvestibul: sval, ytlig, snygg, proper, förväntad och värdig. Samtidigt saknar den polerade upplevelsen de riktigt starka, yviga och brinnande känslorna. De har ingen plats i den här tillbakalutade, något kyliga vuxenunderhållningen. Här tar man för givet att varenda ton sitter som en smäck oavsett om den framförs på instrument eller av någons röst. När man diggar musiken gör man det med försiktigt gungande och rytmiska rörelser. Mellansnacket finns där, men är minimalt eftersom musiken talar för sig själv. Det här är finkultur, mina damer och herrar. För finsmakare. Jag blir uttråkad av den. För mig är detta för polerat, för tillrättalagt, för enformigt i längden och för småtrist trevligt. Men framförallt talar inte låtarna till mig särskilt ofta. Det är för mycket av muzak för det. Fansen lär dock inte bli besvikna. Tekniskt sätt kan man inte kräva mycket mer.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …