Mariam The Believer – Blood Donation

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Repeat Until Death / Playground Music, betyg: 6]

Mariam The Believer har en soulsångerskas passion och en ung Patti Smiths självklart gatusmarta och tuffa attityd i rösten. När hon går ner på de mörka tonerna kan hon till och med påminna om Diamanda Galas. Men blanda inte ihop dessa artister med musiken Mariam The Believer gör. Den består inte av gullig Motownsoul eller ruffigt aggressiv gitarrock. Däremot är den lätt arty, sökande, ofta rå och avskalad, melodisk, kantig, atmosfärsskapande, och mångsidig som prylarna på en engelsk marknad. Mariam Karolina Wallentin Riahi föddes 1982, har en svensk mor i Sverige och en iransk far som bor i Brasilien. Själv har hon bott i Beijing, turnerat som del av en trum- och sångduo i fyra år, levt nomadliv, åkt transibiriska järnvägen ensam och köpt sin Gibsongitarr i New York. Kanske inte konstigt att det känns som att hon har fler historier att berätta än vad Blood Donation har speltid och jag som lyssnare orkar frammana koncentrationsförmåga. Tyvärr Mariam, tretton låtar är alldeles för många att rada upp på det här viset. Någon borde ha gett det goda rådet att backa, att skära ner, att skapa en mer selektiv helhet istället för att kväva lyssnaren med alla dessa intryck på en och samma gång. Blood Donation är bra, på sina ställen jävligt bra, men om någon med känsla för upplägg hade fått rensa bort några av låtarna hade skivan kunnat bli rent fantastisk. Vi får hoppas att den blir det nästa gång. Till dess föredrar jag att portionslyssna på Blood Donation och då välja och vraka bland de allra bästa spåren.

Om Webbmaster

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …