Tuesday , December 5 2023

Clan Of Xymox – Kindred Spirits

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Metropolis Records, betyg: 6]

Jag brukar aldrig bli besviken på holländska synthbandet Clan Of Xymoxs plattor, och Kindred Spirits är inte heller någon dålig skiva. Men i jämförelse med plattor där bandet skriver eget material känns nykomlingen aningen onödig, om än underhållande. Kindred Spirits är nämligen en coverplatta, där man valt ut låtar med band och artister som man influerats av genom åren. Jag förstår kärleksbudskapet i det hela, och resultatet låter inte på något vis illa, men å andra sidan är det inte alltid Clan Of Xymoxs synthversioner tillför originalen det där lilla extra. Minst lyckad är David Bowies “Heroes” som varit en populär låt att tolka av en massa olika artister genom åren. Clan Of Xymoxs version är direkt blodfattig. Bättre gör sig Shocking Blues 60-talshit (som även Bananarama fick en hit med) “Venus” som inleder skivan och som svänger förbannat fint, Sisters Of Mercys mörka “Alice”, Depesche Modes sjunde Englandssingel “A question of time”, Joy Divisions “Decades” som i original avslutar albumet Closer och The Cures “A forest” från 1980. Mest udda inslag på skivan får man väl säga att “Is Vic there?” är, som gjordes av bandet Department S i 80-talets begynnelse. Även den gör Clan Of Xymox riktigt bra. Övriga spår är Nine Inch Nails “Something I can never have”, Siouxie & The Banshees “Red light”, Radioheads debutsingel “Creep” och New Orders monsterhit “Blue Monday” som avslutar Kindred Spirits.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …