Friday , August 19 2022

Samsas Traum – Asen’ka – ein Märchen für Kinder und solche, die es werden wollen

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Trisol / Soulfood, betyg: 6]

Trots hyfsade framgångar i hemlandet, Tyskland, har Samsas Traum inte fått speciellt mycket uppmärksamhet i Sverige. Deras nya fullängdare, Asen’ka – ein Märchen für Kinder und solche, die es werden wollen, kommer förmodligen inte att ändra på det faktumet.

Bandets bombastiska, progginfluerade gothmetal är nämligen långt ifrån varje mans kopp te. Albumet Asen’ka – ein Märchen für Kinder und solche, die es werden wollen är, i sin tur, ungefär lika radiovänligt och kommersiellt som sin 66 tecken långa titel.

Inte desto mindre (eller just därför) är det en ganska fascinerande produkt. Musiken får mig att tänka på såväl Rammstein som Fields of the Nephilim och Nightwish. Alexander Kaschtes stämma, med en bandbredd från melodramatisk skönsång till gutturala Gollum-ljud, håller lyssnaren på helspänn. Detta i kombination med låttitlar som “Ich, Dein Wolfsblut” (“Jag, ditt vargblod”) och “Igel im Nebel” (“Igelkott i dimman” (!)) gör att jag sällan har det tråkigt i bandets sällskap. Den mycket påkostade bookleten, med vackra John Bauer-liknande bilder på troll och älvor, blir pricken över detta märkliga “i”.

Det skulle vara lätt att, med hipsterns enkelspårighet och dåliga allmänbildning, göra sig lustig över denna annorlunda skapelse. De som tänker längre och vågar ta av sig skygglapparna kommer emellertid att hitta såväl en portion självironi som en del spännande, kulturella referenser (från bröderna Grimm till Bertholt Brecht) på skivan.

Även om jag knappt orkar lyssna igenom hela albumet (efter ett halvdussin låtar är man ganska utmattad av den våldsamma dramatiken, som får Wagner att påminna om Satie) har det en mystisk dragningskraft på mig. Undrar vilka långtidseffekterna är? Om jag inte aktar mig, kommer jag kanske att gå samma öde till mötes som Gregor Samsa, och en dag vakna upp som skalbagge …

Om Webbmaster

Kolla även

The Crazymen - Living Above The Cyclone Firestorm

The Crazymen – Living Above The Cyclone Firestorm

Motala-trion The Crazymen firar 20-årsjubileum som band i år. Det gör man genom att ge …