Monday , October 2 2023

Zero sammanfattar 2012: Linda Iliste

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Gästskribent )

När 2012 går mot sitt slut minns Zeros redaktion årets musikaliska höjdpunkter. Linda Iliste skriver om sin personliga favorit bland årets festivaler – vinterns Iceland Airwaves i Reykjavík.

När mörkret tagit världens nordligaste huvudstad i obarmhärtigt grepp värmer Iceland Airwaves upp med fem dagars musikfest. 2012 års upplaga är också den längsta och största i festivalens trettonåriga historia.


Glädjeyra på Airwaves. Foto: Florian Trykowski.

Islänningarna är med all rätt stolta över sin musikscen. Hela landet marknadsförs numera som en kulturell hotspot, full av lopapeysa-klädda konstnärer som kan trolla med instrument. Airwaves, vars största sponsor, flygbolaget Icelandair, säljer paketresor till festivalen som smör i solsken under hela året, är på så vis också en nationell stolthet.

Det är på Airwaves alla som är något eller vill vara något får chans att visa vad de går för. Och ögonen de har på sig är numera inte bara Islands mediala intelligentias. Fler och fler namnkunniga gäster landar på ön under festivalen – tongivande journalister, bandbokare, skivbolagsnissar och allehanda internationella förstå-sig-på:are.


Retro Stefson. Foto:

Om Webbmaster

Kolla även

Cold Connection – tolkar Pages “Aska” och bjuder på snygg musikvideo

Häromåret släppte Page låten ”Aska” på en uppskattad EP med samma namn. Nu har Cold …