Bossa Machine – The Fat And Ugly Man

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[ep, Romo Night Records/ Lander Music, betyg: 8]

Det är svårt att inte bli omåttligt förälskad i den skadade, roliga och melodiskt vackra synthpop som göteborgsbaserade duon Bossa Machine gör. Maskinen består av Maria Forselunda som har ett förflutet som gitarrist och sångerska i Organfarmen och Gustaf Gimstedt som samtidigt är keyboardist i The Movements, när han inte agerar studiomusiker eller arrangerar stråkar åt Hästpojken, Joel Alme, Mando Diao och andra. The Fat And Ugly Man består, förutom det sköna titelspåret, av tre låtar till, och dessa skiljer sig markant från varandra. Likfullt är alla fyra riktigt bra. Förutom det har de gemensamt att de framförs på gamla, analoga synthar, rytmboxar och orglar som ger associationer till det tidiga 80-talets många udda och experimenterande synthpopfenomen, varav flertalet idag säkert är bortglömda för de flesta. Samtidigt har man, som i titelspåret “The fat and ugly man”, närmast en Beatlesk förmåga att skapa refräng och melodi. Även “Stuck in limbo” för tankarna till Beatles, men då mer till en låt som “Eleanor Rigby” till exempel. Å andra sidan är en humoristisk sak som “I like you better with your clothes on” så långt ifrån 60-talspopen man kan komma, för plötsligt befinner vi oss på den där källarklubben för svartklädda synthare 1982. Bossa Machine ska utvidga den här ep:n till en fullängdare så småningom. Jag kan inte bärga mig tills jag får höra resultatet!

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – tillbaka med “Control”

Den salige Gabi Delgado i DAF sa en gång att han ogillade när artister behandlade …