Thursday , July 25 2024

Kolbacken – Kolbacken

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Hill Street Recordings / Massproduktion, betyg: 5]

Har man varit intresserad av svensk indie har man inte undgått Sundsvallsbandet The Confusions som blev världsstjärnor i hemstaden, men hade svårare att riktigt göra samma avtryck på andra håll.

Har man lite koll på svensk musik känner man såklart även lite koll på bandet Trummor & Orgel. I Kolbacken har medlemmar från dessa två band slagit sig samman och debuterar nu med tio låtar svenskspråkig pop.

Plattan öppnar med “Stenstan brinner” som för tankarna till svensk postpunk à la tidigt 80-tal, men snart hoppar gruppen fram ett decennium och låter svensk 90-talsindie, och särskilt hör man ekon från tidiga Kent.

Det låter helt okej, men känns i mitt tycke inte så jättespännande med de alltför tydligt retroinspirerande postpunk/indielåtarna Det blir mest pastischer. I några lugnare spår tycker jag dock att Kolbacken börjar närma sig ett eget, modernt uttryck och då känns bandet mer relevant.

Om Webbmaster

Kolla även

Anna Öberg – video till “Ligger på rygg”

Helsingborgsbördiga Anna Öberg har gjort sig ett namn med sin säregna skånska pop baserad på …