Tuesday , December 5 2023

Sectu – Gerra

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Vicisolum Records/ Sound Pollution, betyg: 7]

Stefan Lundgren, Anders Exo Ericson, Johan Niemann och Calle Bäckström lät knappt debutalbumet Inundate kallna i sin grav innan de plitade ihop och lirade in elva nya stänkare från de underjordiska katakomberna. Dessa låtar blev till albumet Gerra och fans av första plattan lär inte gråta några sorgsna tårar den här gången heller. Sectus death metal är fortfarande lika frenetiskt teknisk, mörk och piskande snärtig som förut, för att ibland ändra inriktning och bli oresonligt tung och ödesmättad, som i bombardemanget “Manifest”. Growlen är mörk och mördande ondskefull, den kräver enorm koncentration för att man ska uppfatta lyriken i sin helhet utan texthäfte, och personligen hade jag gärna haft ett sådant till hands, men i dessa dagar av snålhet då skivor ska recenseras via nätet istället för i fysisk form är det inte mycket att göra åt att vissa bitar fattas. Nåväl, Gerra har ett ljud som är väldigt rent och snyggt. Allting hörs klart hela tiden. Det är bra attack i framförandet och låtmässigt tycker jag att Gerra är än mer lyckad än sin föregångare. Det är inga gigantiska skillnader det handlar om, men jag upplever att den här plattans låtar bildar en starkare helhet. Sedan bör man vara medveten om att Gerra inte är ett album för alla, inte ens för alla dödsmetalldyrkare. Skivan kräver en hel del av lyssnaren och såsom en racerförare åker av banan om han släpper ratten, riskerar en mindre koncentrerad lyssnare att tappa bort sig om vederbörande inte biter sig fast i det musikaliska händelseförlopp som Sectu levererar. Så håll i dig och åk med bara.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …