Less Than 4 – By Blood By Heart

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Black Lodge Records / Sound Pollution, betyg: 5]

Färre än 4 är 3 i det här fallet och denna svenska trio ägnar sig åt att skapa hårdrock så som den alltför ofta lät i slutet av 80-talet. Det är alltså melodiöst, konventionellt, väl framfört, men utan det där lilla extra som gör undertecknad till en lyckligare man. By Blood By Heart är ingen dålig platta, men en rätt fantasilös sådan. Tio låtar plöjs igenom efter standardmall och när de ebbat ut rycker man på axlarna och byter skiva. Det är inte så att man får kräkningar, blir förbannad eller måste dränka sorgerna i närmsta bar, utan mer att man ställer sig frågor som: vad ville Less Than 4 göra när de startade bandet? Vad var målet och ambitionen? Ville man skapa ett eget avtryck eller bara försöka låta som sina långhåriga hjältar med sprayat hår och spandex? Jag fattar nämligen inte vad det är som driver grupper som denna. Okay visst, kul att lira, kul att bli kända, kanske slippa “vanliga” jobba, få tjejer och i bästa fall en massa stålar på banken. Den biten förstår jag. Men de konstnärliga ambitionerna känns desto mer avlägsna. Varför låter man som så jävla många andra? Varför försöker man inte ens använda sina kunskaper – för proffsigt låter det om Less Than 4 – till någonting, kanske inte nyskapande, men åtminstone personligt? Möjligtvis är jag för hård mot trion här. By Blood By Heart är trots allt ett välgjort debutalbum. Men snälla ni, försök göra någonting mer egensinnigt till nästa släpp. Det skulle gagna alla, och framförallt er själva.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …