Saturday , July 13 2024

Dead Eyes Open återförenade

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Minns ni synthpopbandet Dead Eyes Open, sedermera under namnet Automatic. Gruppen gjorde två skivor på den klassiska svenska synthlabeln Energy Rekords innan de bytte namn till Automatic. Kort efter namnbytet försvann gruppen. Det enda livstecknet under alla dessa år har varit keyboardisten Peter Nyborgs gästspel i liveuppsättningen av Cat Rapes Dog.

För något årsedan gjorden gruppen en oväntad spelning i sin hemstad Trollhättan och i år har gruppen även gjort ett mindre framträdande i Helsingborg. Nu ser det ut som gruppen fortsätter sin återkomst och enligt sierskor som viskat i Zeros öron är gruppen bokade till årets Electronic Winter-festival i Göteborg 2013.

Kort historik
Dead Eyes Open var en av de grupper som under tidiga nittiotalet gav ut skivor på den numera klassiska synthetiketten Energy Rekords. Gruppen består då som nu av sångaren Jonas Göransson och keyboardisten Peter Nyborg. Debutalbumet In Times Like These kom 1991 och uppföljaren C.E.T, 1993. Efter det bytte gruppen namn till Automatic och gjorde en cover på The Cure´s Friday I´m In Love, några år senare fick man också ut albumet Global under detta namn.

Jonas och Peter berättar sin historia i den nyligen utgivna boken “Den svenska synthen” av Bengt Rahm, en bok som här på Zeroredaktionen fått det mer passande namnet “Synthbibeln”.

Tyvärr har Energy Rekords (Page, S.P.O.C.K, Cat Rapes Dog, Elegant Machinery m.fl) valt att inte lägga ut sin låtskatt på streaming-siter som Spotify. Vill man komma åt gruppens musik digitalt finns den att köpa och provlyssna via Klicktrack. Se länkar nedan.

Diskografi
Dead Is Open – In Times Like These – 1991
Dead Eyes Open – C.E.T, 1993
Automatic – Global, 1997

Samlingskivor
(1995)I Sometimes Wish I Was Famous (Depeche Mode-coverskiva)
Medverkar med en cover på låten – “Fly On The Windscreen”

(1995) A Tribute To The Pioneers Of Electronic Pop
Medverkar med en cover på låten – “Sweet Dreams” av Eurytmics

(1995) Fictional – A Tribute To The Cure
Medverkar med en cover på låten – “Friday I´m In Love”

Om Webbmaster

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …