Tuesday , December 5 2023

The Orb & Lee – The Observer In The Star House

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Cooking Vinyl, betyg: 5]

The Orb och Lee “Scratch” Perry. Ett samarbete mellan ett banbrytande ambientband och en legendarisk reggaekung. I teorin borde det här vara en väldigt spännande och bra skiva.

Men tyvärr når inte The Observer In The Star House riktigt fram. Jag får precis samma känsla som när jag för ett par år sedan lyssnade på samarbetet mellan Klaus Schulze och Lisa Gerrard: helheten är mindre än summan av delarna.

The Orb skapar coola ljudmattor och Lee “Scratch” Perry toastar med sin karakteristiska stämma. Så långt allt väl. Problemet är att de inte är i fas speciellt ofta.

Inledande “Ball of Fire” svänger bra och “Hold Me, Upsetter” har ett skönt gung. Annars är det inte mycket på albumet som lyfter. Varken covern på Junior Murvins klassiska “Police & Thieves” (som tidigare även tolkats av The Clash) eller den utflippade dubversionen av The Orbs egna “Little Fluffy Clouds” (här kallad “Golden Clouds”) ger någon större mersmak.

Precis som Schulze & Gerrard går The Orb & Lee “Scratch” Perry till historien som en kollaboration som utlovade mer än den levererade.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …