Kryptos – The Coils Of Apollyon

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, AFM Records, betyg: 6]

Det kryllar inte av indiska metalband, åtminstone inte som har lyckats göra sig kända här i Europa, och i ärlighetens namn är väl inte thrash- och heavy metalkombon Kryptos från Bangalore så extremt välkänd heller. Men bandet formades redan 1998 och under åren har skivorna Spiral Ascent och The Ark Of Gemini utkommit. Sedan bandet signades av OSM Records i Kalifornien började allt fler dörrar öppnas för Kryptos och plötsligt var de öppningsakt för grupper som Dark Tranquillity, Kreator, Amon Amarth, Satyricon och inte minst Iron Maiden. För ett par år sedan blev Kryptos det första indiska band som turnerat över Europa och nu är det alltså dags att släppa tredje albumet, det delvis hårda och delvis melodiösa alstret The Coils Of Apollyon. Den som hoppas på att gruppen blandar in tablas och sitarer i sin metal blir besviken. Kryptos låter som att de skulle ha kunnat komma från vilket europeiskt land som helst. Eller varför inte från Amerika? Deras mix av thrash och heavy metal är relativt konventionell och man gör inget för att härkomsten ska avslöjas i sound eller sång. Bandet är bra, plattan är bra, många av låtarna är bra, men jag blir aldrig hänförd eller överväldigad. Influenserna består av 70- och 80-talsgrupper som Judas Priest, nämnda Maiden och Kreator, Coroner, Candlemass, Mercyful Fate och Black Sabbath vilket kan förklara att bandet låter som de gör: både lätt moderna och klassiska på samma gång.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …