Way Out West 2012

Way Out west är över för den här gången. Festivalen som äger rum i Slottskogen i centrala Göteborg blev egentligen bara en lång väntan på Kraftwerk.

När tiden var slagen stod de fyra herrarna på rad som väntat och levererade på allra bästa sätt.

Inledande “The Robots” visar 3D-effekten med full styrka direkt. För varje robotarm som når över publiken hörs ett jubel och de 27000 glasögonprydda besökarna står helt paralyserade (en märklig syn).

Borta från tidigare shower är riktiga robotarna och de har även plockat bort stora låtar som “The Model”, “Showroom Dummies” och ” Pocket Calculator” från setlisten. Men vad gör det när man lyckas trollbinda en så här udda publik.

Bäst blir det ändå i “Radio-Activity” och den hade som man hoppats uppdaterats med “Fukushima” och några fraser på Japanska. Publiken var inte som på Arvikafestivalen 2004 då den bestod av fans som kunde varenda basgång och loop i sömnen. Nej, här är det istället en blandning av pop, rock och hip-hopare som står och beundrar showen.

Jag tänker på de yngre Summerburst-besökarna som troligen inte hade pengar att köpa en biljett till Way Out West. De hade verkligen behövt se detta och få en bild av var den musik som idag fyller arenor, har sitt egentliga ursprung.

I övrigt var Way Out West lika charmig som alltid. Många bra spelningar i Slottskogen och kanske var det ännu bättre på Stay Out West-klubbarna. Bland artisterna var det variation. Vissa band levererade inte (Blur) medan andra överträffade sig själva (Refused).

Stortfokus var det också på miljötemat och att festivalen valt att ha ett Vegetariskt tema. Ett häftigt initiativ som följdes, eller?

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

KÅRP – avslutar sin apokalyptiska triologi med EP:n “Radical You”

1979 gav Public Image Limited ut den malande singeln ”Death Disco” och 1992 släppte Pulp …