Inzoule – VIE

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Egen produktion, betyg: 6]

Jag vet i stort sett ingenting mer om det här bandet än att de har tydlig potential, vad medlemmarna heter (vilket står i konvolutet) och att skivans tolv låtar är skrivna av gruppen, förutom en U2-doftande cover på Benny Anderssons “Mio my Mio”. Det hela låter proffsigt, sångaren Martin Olsson är skitduktig och sologitarristen Markus Sunden levererar snyggt på sina ställen, men det tog mig flera lyssningar för att få grepp om helheten. Flertalet spår är kanske inte de mest minnesvärda jag någonsin har hört, men direkt dåliga är de inte heller. Några klart glänsande pärlor finns det dock som i mitt tycke överträffar de övriga. Jag tänker bland annat på “Use you” som förmedlar hitkänsla, balladen “Love remains” som påminner om Yes popigare stunder och som samtidigt är ett litet mästerverk i sin egen rätt, samt rockigt röjiga “The train”. Musikaliskt står bandet bredbent, med ena dojan i popen och den andra i rocken, och även om Inzoule hittat ett sound som känns hyggligt personligt så skulle de kanske tillföra några nya, vilda idéer för att verkligen mejsla ut en tydlig kontur och bli en kraft att räkna med. Som det är nu tycks de räkna med att allting kirrar sig, bara de upprepar refrängerna tillräckligt ofta. En del köper kanske den lösningen, men jag ser hellre spännande, musikaliska utflykter som går utanför traditionella popformler. En smaksak, givetvis. Inzoule har gett ut plattan själva och med tanke på att detta är ett debutalbum så känns det som att bandet redan nu har halva inne. Med ännu starkare låtar kan detta bli riktigt jävla stort.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …