Wednesday , June 12 2024

Stormakten – Skitliv

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Birds will sing for you, betyg: 5]

Det är först när jag läser Stormaktens pressrelease som jag förstår att det är synthpop jag lyssnar på. Och visst, nu när jag tänker på det så är bandets debutalbum lite småsynthig, men attityden är snarare punk. Det finns en ton i sången, texterna och låtbyggnaderna som andas punk, visserligen väldigt polerad sådan, men ändå punk.

I vissa spår dras tankarna till gamla band som exempelvis Adolphson & Falk, men bandet använder även en del gitarrer. Stormakten hamnar i något slags mellanland mellan synth och alternativ pop, ungefär som ett antal svenska band i början av 80-talet. Kanske borde kvartetten ha tagit ett tydligare kliv i någon av riktningarna, nu blir det istället varken hackat eller malet.

Det är synd att Stormakten inte vågar ta ut svängarna fullt, för gruppen har en hel del bra saker. De sjunger på svenska, de har överlag bra låtar och det finns en skön känsla i musiken. Men det känns också lite mesigt och jag är inte helt förtjust i sången. Och så kan jag inte skaka av mig den där punkkänslan.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …