Wednesday , November 29 2023

It’s A Bird! It’s A Plane! – Here Comes The Sun

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Razzia Records, betyg: 7]

Föreställ dig att du är ute på en “road trip” på den amerikanska landsbygden. Bakom ratten i den rymliga Cadillacen sitter Michael Stipe. Bredvid honom, med en akustisk gitarr i knäet, småslumrar Bruce Springsteen. Bredvid dig i baksätet trängs medlemmar ur Mercury Rev och The Flaming Lips. Ovanför bilen svävar Jeff Buckleys och Elliott Smiths osaliga vålnader.

I detta celebra (och kanske lite småkusliga) sällskap färdas du genom mäktiga landskap. Ni tar en tur till klippiga bergen, stannar till vid en “diner” i en Twin Peaks-liknande småstad och dricker starkt kaffe. Därefter besöker ni en baptistkyrka och lyssnar på den lokala gospelkören. Dagen avslutas framför brasan på ett mindre hotell, där ni avnjuter gamla Leonard Cohen-plattor och berättar historier medan vinden blåser utanför …

Ungefär så känns det att lyssna på It’s A Bird! It’s A Planes fina debutalbum Here Comes The Sun. Ett kortare (och mindre pretentiöst) sätt att beskriva skivan skulle vara “storslagen, melankolisk rock med amerikansk folkmusikkänsla”.

Andreas Söderlund och Joel Sjöö vågar ta ut svängarna. Och de är mycket duktiga på vad de gör. Om Here Comes The Sun inte är med på ett flertal årsbästalistor i december, lovar jag att äta upp min Stetsonhatt.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: The Mobile Homes - Tristesse

The Mobile Homes – Tristesse

The Mobile Homes är en populär synthgrupp och det är lätt att förstå varför. De …