Wednesday , December 6 2023

Jeremias Session Band – En Kväll i Trastland

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Jeremias Records / Naxos, betyg: 6]

Staffan Ernestams röst påminner mig ofta om Svante Thuressons, och Karin Wistrand är givetvis den Karin som tidigare sjöng i utmärkta rockbandet Lolita Pop. Sistnämnda grupp lade tyvärr ner i början av 90-talet. Tillsammans med diverse duktiga musikanter framför Staffan, som också tonsatt dikterna, och Karin ett gäng låtar baserade på poeten Jeremias i Tröstlösas (alias Levi Rickson) lyrik. Undantaget är fina “Sveriges hjärta” som handlar om poetens hemtrakter och som Staffan skrivit både text och musik till.

Skivan är inspelad live under våren 2011 på ett ställe i Örebro som heter Conventum, och det låter som att publiken har en trevlig kväll. Själv har jag en trevlig morgon framför cd-spelaren. Musiken till En kväll i Trastland kan beskrivas som vispop, ibland med klar countrykänsla, oftare med inriktning på blues och rock istället, men alltid med fina melodier och tydliga refränger i centrum. Några låtar som står ut lite extra, förutom “Sveriges hjärta”, är “Eko”, “Älvdansen”, “Dräng i stan” och “När alla fåglar tiga”.

En kväll i Trastland är Jeremias Session Bands andra fullängdare. Den första, enbart titulerad Trastland, är studioinspelad och kom ut 2008, året efter att gruppen bildades. Därefter har bandets alster spelats en hel del på radio och det kommer nog flera låtar från En kväll i Trastland att göra också. Det är såväl låtar som framförande väl värda. Ett tips: fans av Uffe Lundell och Louise Hoffsten går nog igång på detta.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …