Abalone Dots – Chocolate & Cigarettes

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Svedala / Sony Music, betyg: 6]

Mitt första möte med Abalone Dots var när tjejerna uppträdde på Furuviks Countryfestival 2007. Sedan dess har de tämligen rättmätigt kallats “Sveriges Dixie Chicks”, de har gett ut albumen From A Safe Distance och Traveler, de har turnerat i USA fyra gånger, fått en Grammis och medverkat i årets melodifestival med “På väg” som givetvis finns med på plattan. Även “Never Be My Man” från samma festival finns här. Det var Lisa Miskovsky som framförde den på melodifestivalen, men då hon och Abalone Dots skrivit låten tillsammans har väl Sophia Hogman, Rebecka Hjukström och Louise Holmer känt att även de vill ge sin version.

Att man blandar låtar med svenska och engelska texter är inget jag gillar. Det ger plattan en onödig känsla av ojämnhet, trots att själva musiken löper som en röd tråd från början till slut. Sam Bush (Garth Brooks, Dolly Parton, Linda Ronstadt m.fl.) lirar mandolin och fiol på några låtar här, Buddy Miller (Steve Earle, Robert Plant, Alison Krauss samt under eget namn förstås) bidrar, inte minst med sång på “The Way That I’m Living” och producenten Steve Fishell (Dixie Chicks, Emmylou Harris, Willie Nelson m.fl.) gör sin magi. Låtarna med svenska texter, samt några av dem med engelska, har proddats av Ola Gustafsson (Lars Winnerbäck, Melissa Horn) och Andreas Dahlbäck (Anna Ternheim, Tomas Andersson-Wij) så det finns en del namnkunnigt folk på plattan.

Men strålkastarljuset upptas givetvis främst av bandet själva. Tjejerna både spelar och sjunger som änglar, låtarna är delvis kanon och delvis rätt lätta att glömma, men i det stora hela är Chocolate & Cigarettes en riktigt bra platta.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …