The Mommyheads – Vulnerable Boy

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Dead Frog Records / Musichelp, betyg: 7]

Det amerikanska bandet The Mommyheads ligger på svenska skivbolaget Dead Frog Records och turnerar således av naturliga skäl mycket i Sverige. De startade i New York redan 1987, bytte medlemmar, hamnade i San Francisco och på skivbolaget Geffen med producenten Don Was, men när den stora succén uteblev 1998 efter en mängd kritikerrosade plattor gav man upp. Death Cab For Cutie och Someone Still Loves You Boris Yeltsin började plötsligt namndroppa bandet som influenser och 2008 återförenades man.

Vulnerable Boy är tredje albumet sedan denna återförening och bandet har skapat en rätt mångsidig, kul och intressant skiva. Skir pop, klart progressiva element och musikaliska excesser, indiepop och power pop förenas och blir i sina bästa stunder till riktigt intressant och annorlunda musik.

Första singeln “No One Gives a Damn About Your Band” avslutar plattan som är dedikerad till alla kämpande artister och band i branschen. Trots uppgivenheten i titeln så förmedlar inte albumet några negativa eller deprimerande känslor, rent generellt. Tvärtom får jag intrycket av att The Mommyheads är ett popband som flödar av både energi, ljus och glädje, samt frodig, hälsosam musikalitet och en vilja att söka sig utanför ramarna för hur popmusik vanligtvis låter. Andra singeln, som det också gjorts en video till, heter “Skinny White Uptight” och förutom dessa två spår innehåller Vulnerable Boy elva till. Gillar ni smart och lite knepig pop, väl framförd, så rekommenderar jag att ge kvartetten en chans.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …