Crystal Viper – Crimen Excepta

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, AFM Records, betyg: 6]

Ockult hårdrock och metal brukar vara försedd med manlig growlsång nu för tiden, men Crystal Viper går en helt annan väg. Dels lirar de old school heavy metal och ingen black eller death-variant. Dels frontas gruppen av kvinnliga sångerskan Leather Wych som också lirar gitarr.

Bandet bildades 2002, kommer från Polen och har fyra studioalbum, en liveplatta och ett flertal demos i katalogen. Samt ett och annat besök på diverse samlingsplattor. Gillar du franska hårdrocksbandet Shakin´ Street eller Doro Peschs gamla 80-talsband Warlock finns det goda chanser att du även faller för Crystal Vipers högoktaniga attack. Här handlar det inte om att återuppfinna hjulet eller att styra musikhistorien i någon ny riktning. Tvärtom. Detta är heavy metal som heavy metal har låtit i decennier. Det är full fart på trummorna, snygga gitarrmelodier som spricker fram här och var, Wychs sirentjut och rena sång som i längden blir lite enformig, enkla låtar att ta till sig och en riffest utan progressiva inslag. Den konventionella kvartetten hade lika gärna kunnat existera på 80-talet som idag och mellan låtarna hör man ibland häxor brännas på bål eller skrikande bebisar.

Hade Crystal Viper varit en skräckfilm hade de snarare varit någon skön b-rulle från tidigt 70-tal än en film med dagens moderna effekter och psykologi. Det är det som ger skivan dess charm: att den är som en tripp med en tidsmaskin till ett svunnet decennium då musik som denna fortfarande dominerade det läder- och jeansklädda hårdrocksläktet. Välkommen till dåtiden.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …