Tugga Terrier – Titel: 1983 – 1991

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Massproduktion, betyg: 8]

Bandet med det märkliga namnet Tugga Terrier gav ut tre singlar och en fullängdare, samt medverkade på ett samlingsalbum när det begav sig. Sedan dess har ytterligare någon låt hamnat på ett samlingsalbum och bandet återförenades tillfälligt i samband med det. Av någon diffus anledning talades det alltid om Tugga Terrier som ett “punkband” men någon punk lirade de egentligen inte. Åtminstone inte om man går efter hur de låter på den här skivan. Dubbelalbumet 1983 – 1991 ger en extremt bra bild av Tugga Terrier. Skivorna innehåller hela 31 låtar. Den äldsta spelades in 1985, de yngsta är från 1991. Materialet är taget från studioinspelningar, singlar, demos och liveinspelningar. Ibland, när bandet är som mest funkigt och dansant, får jag känslan av att de var starkt influerade av Talking Heads, men i cd-häftet nämner de själva TC Matic, Robert Fripp, The Edge (U2), John Bonham (LedZeppelin) och Gang Of Four som några av sina musikaliska influenser. Enklare uttryckt är det melodiös postpunk och new wave á la 80-tal i största allmänhet som dominerar hur tjejerna lät tillsammans. Musiken är rätt varierad och texterna är på svenska, de skrevs av alla i bandet och de håller väl än idag. Det tycker jag att musiken gör också, åtminstone i de flesta fall. Gillar du Pink Champagne och Tant Strul är Tugga Terrier ett måste, för även om de tre banden låter väldigt olika sinsemellan finns det också likheter, inte minst i sättet att sjunga. Och på tal om bandnamnet så får det sin förklaring i det mycket tilltalande och intressanta cd-häftet som förutom färgbilder och sångtexter även innehåller tjejernas egna berättelser.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – tillbaka med “Control”

Den salige Gabi Delgado i DAF sa en gång att han ogillade när artister behandlade …