Mats Gronmark – Roller Coaster Blues

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Rhythm Ace Recordings / Warner, betyg: 8]

Mats Gronmark är samme Mats Grönmark vars platta jag skrev om 2009. Han har bara tappat prickarna över ö:et av någon anledning. Denne egensinnige sångare har en sådan där ful, störd röst som radikalt skiljer sig från mängden. Jag nämnde Kevin Coyne förra gången, i ett försök att beskriva mannens stämma. En annan sångare som ger liknande associationer är Pere Ubus frontman David Thomas. Fans av ren och fin skönsång gör sig alltså inte besvär. Fans av spräckt, rostig och trasig träskblues, alternativcountry och punkig rockmusik med egensinne, själ, hjärta och skit under naglarna däremot, ni måste upptäcka denne artist om ni inte har gjort det tidigare. Ni som gillar nämnda sångares musik, eller varför inte Captain Beefhearts och John Lee Hookers sväng, bör vandra raka vägen till skivaffären och förgylla era liv med varsitt ex av Roller Coaster Blues. Det är inte ofta artister av den här säregna sorten dyker upp nu för tiden, så det gäller att stötta och ta vara på de få som finns. Skulle jag tipsa er om ett enda spår på albumet så blir det titelspåret. Det repetitiva gung som bjuds i det lär väcka de döda om låten spelas upp på kyrkogården. Men det mesta här är spännande, svängigt och alldeles underbart på det där vrickade, anti-Idol och anti-Melodifestival-sättet. Ja ni vet, när musik känns alldeles äkta, nära, naken och fullkomligt utan regler och tillgjorda poser. Roller Coaster Blues är minst lika bra som Tape Hiss Hit Or Miss And Sometimes Even Bliss. Ja, kanske till och med bättre, när den fått mer tid på sig att växa i cd-spelaren.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …