Kretsen – Under Livet – Livet Under

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Massproduktion, betyg: 6]

Stockholmsbaserade Kretsen, med medlemmarna ursprungligen hemmahörande i Sundsvall och Strömsund, missade jag helt när de var aktiva mellan 1986 och 1992. Dubbelalbumet Under Livet – Livet Under är ännu ett av de remastrade återutgivningar från skivbolaget Massproduktion som håller på att ges ut. Dubbel-cd:n innehåller Kretsens debutalbum, inklusive bonusspåret från cd-utgåvan, och en singel från 1987, samt en massa demos som gjordes för bandets andra fullängdare. Tjugotvå låtar bjuds det sammanlagt på och ett fint cd-häfte som innehåller färgbilder, sånglyrik och en text av Mats Hammerman på Massproduktion om gruppens tillkomst och fall. Kretsens något mörka och vemodiga popmusik är helt okay, men låtarna är ofta lite för anonyma, som jag ser det. Faktum är att jag tycker bättre om demolåtarna än spåren på den faktiska lp:n. Men vad som gör det här albumet köpvärt mer än någonting annat är faktiskt Michael Westerlunds (Rasta Hunden, Screamin Mother och Playground International) texter och sång. Att han inte satsade på en solokarriär ter sig lite märkligt i mina öron, då han säkert hade kunnat bli en av de svenska singersongwriters som lever högt på framförallt sina sångtexter. Hur som helst är Under Livet – Livet Under en intressant och bitvis lysande bit svensk pophistoria från det sena 80-talet och nyfödda 90-talet. Dessutom är skivan en historisk bit som är fullt njutbar att lyssna till även med dagens musikproduktioner i åtanke.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – tillbaka med “Control”

Den salige Gabi Delgado i DAF sa en gång att han ogillade när artister behandlade …