Wednesday , June 12 2024

Raubtier – Från Norrland Till Helvetets Port

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Despotz Records/ Playground, betyg: 8]

Raubtier, denna hårdföra lilla trio från Haparanda som delat upp hårdrockspubliken i de som hatar och de som älskar bandet med sina udda, svenska texter, sina Pain- och Rammsteinlika riff och melodier, samt egensinniga lyriska humor. Om det nu är humor? Jag tolkar definitivt texterna som utloppet för ett absurt och egensinnigt skämtsinne, med en provokativ knorr. Inte utan ett uns allvar under ytan, men ändå…

Precis som gruppen består av tre man är Från Norrland Till Helvetets Port Raubtiers tredje platta, men den första som släpps i övriga Skandinavien. I Finlands X3M har redan första singeln “Låt napalmen regna” snurrat. Snart visar det sig hur våra grannländer tar till sig andra singelsläppet “Sveriges elit”, och fullängdaren i sin helhet. Jag gissar att det går bra. Hittills har bandet hållit en väldigt jämn standard från Det Finns Bara Krig via Skriet Från Vildmarken och när de nu landar i Från Norrland Till Helvetets Port blir nog ingen besviken. De som avskydde Raubtier tidigare fortsätter säkert att avsky dem. De som föll för dem fortsätter säkert att falla.

Raubtier påminner lite om Finntroll på det viset. De lyckades också dela hårdrockarna i två läger med hjälp av udda, svenska texter och en originell framtoning. Jag gillar Finntroll och jag gillar Raubtier. De sistnämnda har lyckats med konststycket att bli kommersiellt gångbara utan att låta tillgjort kommersiella. Men på den här plattan har man ett par ballader. Betyder det att Raubtier börjar vekna och tillbe Mammon? Vi får verkligen hoppas att så inte är fallet.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …