Samsas Traum – Unbeugsam – Unberechenbar – Unsterblich Live In Bochum

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Trisol Music Group / Sound Pollution, betyg: 6]

I september 2011 bestämde sig Alexander Kaschte för att sluta lira live. Den här inspelningen är således från gruppens sista turné, om det nu ligger sanning i hotet. Så musikaliskt nödvändig för fansen känns dock inte skivan. Möjligtvis ger den mer om man fattar språket, för Alex pratar mycket mellan låtarna och liksom sångtexterna är även mellansnacket på hemspråket. Publiken sjunger och skrattar påtagligt ofta. Uppenbarligen är sångaren en underhållande typ, även utan musik. Men givetvis är det de 20 låtar som albumet utgör som är den stora behållningen för skivköparen. Det medföljande häftet med färgbilder på bandet och den lilla svartvita poster på Alex som följer med skivorna ger knappast något större mervärde. Musikaliskt däremot låter det utmärkt. Publiken i Bochum verkar vara med på noterna hela vägen, ljudet är utmärkt och musikerna gör ett fint jobb. Att det sedan inte är någon jättestor skillnad på versionerna här och på studioalbumen är ju trist, men så har det ju varit med de flesta liveplattor sedan 70-talet, då man verkligen vinnlade sig om att ge publiken långa improvisationer och udda ackompanjemang. Hursomhelst, har du ingen platta med Samsas Traum sedan tidigare så är detta som att stoppa handen i påsen med smågodis och albumet fungerar lika bra, ja kanske bättre, än om man gett ut ett vanligt samlingsalbum. Hitsen “Für immer”, “Stromausfall im herzspital”, “Die zärtlichkeit der verdammten” och “Heiliges herz”, samt några av de bästa låtarna från förra årets cd Anleitung Zum Totsein är också med.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …