Tuesday , December 5 2023

Slagsmålsklubben – The Garage

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Goldenbest Records / Universal, betyg: 7]

Det var ett par år sedan vi senast hörde ifrån Slagsmålsklubben. Men sextettens nya och tillika fjärde fullängdare, The Garage, har definitivt varit värd att vänta på.

De lättnynnade, stundtals nästan naiva melodierna har fått stryka på foten för ett mer minimalistiskt sound. Om Sagan om Konungens Årsinkomst (för övrigt en än idag briljant albumtitel) doftade Yellow Magic Orchestra, leder The Garage snarare tankarna till tyska technoartister som Justus Köhncke och Paul Kalkbrenner. Slagsmålskillarna har även införlivat spännande, oväntade inslag (som jazziga leksakssaxofoner, orientaliska ormtjusarflöjter och latinamerikanska trummor) i musiken. Överlag är detaljrikedomen imponerande. Roliga ljud och märkliga samplingar bakas in överallt och ger skivan en snygg mosaikkänsla.

Även om The Garage är en mer melankolisk och allvarsam historia än tidigare SMK-alster, lyser bitpopkollektivets varma humor igenom på ett flertal ställen. Fyndiga låttitlar som “Show Me Your Pizza” och “Uteliggarjazz” visar att Frej, Hannes och gänget fortfarande har glimten i ögat och en föredömligt avslappnad inställning till musikbranschen.

Det här är ett välfyllt och precis lagom ostädat musikaliskt garage, som ni absolut bör förära ett besök!

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …