Wednesday , July 17 2024

Jonathan Isaksson – This Is The Sound Of A Heart Breaking

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Teosto, betyg: 5]

Förutom covern på Tom Waits “I hope that I don´t fall in love with you” har Jonathan Isaksson skrivit samtliga låtar till sitt debutalbum själv. Han sjunger dem, lirar gitarr och blir kompad av andra på allt från saxofon, dragspel och trumpet till fiol, cello, trummor, bas, piano och andra nödvändigheter. Isaksson kommer från Åbo i Finland, men föddes i Pietarsaari 1982. Fjorton år senare bildade han sitt första band och därefter har han tragglat på i diverse grupper, gett ut ep-skivor, underhållit på kryssningsfartyg och låtit sig influeras av nämnde Waits, Tom Petty, Bruce Springsteen och Ryan Adams. Dessa artister ger en rätt hygglig bild av hur This Is The Sound Of A Heart Breaking låter. Den stora skillnaden, och därmed också den stora nackdelen, är att Isaksson inte har sina förebilders personliga stämma. Det betyder å andra sidan inte att det han gör är dåligt eller talanglöst, bara lite identitetslöst. Flera av låtarna är dock inte tokiga. “The sound of a heart breaking” är en rätt fin, lite jazzig sak och “3 am” bjuder en regnig, vemodig atmosfär med hjälp av cello och akustiskt gitarrplock. Avslutande “Farewell (A humble speech in my defence)” är en mer stompig sak, men det är i och med “Case closed”, “Highway 8” och “Gonna make her miss me” som jag anar att Isaksons förmåga att skriva låtar skulle kunna ta honom en bit längre än vad jag misstänker att hans framförande av dem kan göra. Det är bara att jobba vidare.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …