Wednesday , November 29 2023

Winhill / Losehill – Swing Of Sorrow

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Tyrandora / Border, betyg: 8]

Swing Of Sorrow är ett dubbelalbum med nästan nittio minuters speltid och nitton låtar som har sin utgångspunkt i då sångaren och låtskrivaren Jonas Svennem Lundberg tragiskt förlorade sin mor i cancer. De bägge skivorna är placerade tillsammans med ett fint texthäfte i ett avlångt konvolut, likt en atlas, och det musikaliska landskap som breder ut sig består av en mix där pop, soul, folkrock och gospelkänsla samsas. Det hela är vackert, sorgligt, personligt, allmänt, hoppfullt, levande, känsligt, djupt berörande och väldigt värdigt. Sedan är naturligtvis inte varenda låt en höjdpunkt på plattan. Det är ju inte ofta det blir så, ens på enkelalbum, och ännu mer sällan på dubbelalbum. Faktum är att om Winhill/ Losehill hade bantat ner det här projektet till en cd-skiva och fyllt den med de absolut starkaste ögonblicken här så hade Swing Of Sorrow blivit sanslöst grym. Nu är albumet “bara” sanslöst bra istället. Fans av The Band och Gregg Allman kan mycket väl finna sig tillrätta i den musik Jonas Svennem Lundberg skapar tillsammans med Henrik Nybom, Kalle Lundin, Petrus Sjövik, Daniel Nyström och textförfattaren Carl Åkerlund. Här finns orglar, blås och en stark, tidig 70-talsvärme, men ändå känns skivan modern. I fyra år har herrarna arbetat med projektet ifråga och de har all anledning att vara stolta över det de åstadkommit. Men oavsett hur bra helheten är så är det ändå Lundbergs själfulla röst som tar den högt över murar och staket.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: The Mobile Homes - Tristesse

The Mobile Homes – Tristesse

The Mobile Homes är en populär synthgrupp och det är lätt att förstå varför. De …