Thursday , June 20 2024

Agent Side Grinder – Hardware

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Headstomp / Playground Music, betyg: 8]

Svenska syntmaskineriet Agent Side Grinder har utvecklats något enormt sedan jag såg dem live första gången och då de i slutet av förra året värmde upp för Clan Of Xymox på Debaser i Stockholm. Visserligen har utvecklingen skett till bekostnad av det charmiga experimenterandet bandet ägnade sig åt förr, men samtidigt som musiken har blivit mer konventionell har sången blivit så mycket bättre, låtarna är starkare och det taktfast, rytmiska trycket, mer hårdslående och skoningslöst än någonsin. Att killarna också turnerat som förband åt amerikanska kultduon och syntlegenderna Suicide tycks inte ha påverkat Agent Side Grinders låtar mer än till någon enskild ekoeffekt här och var. Å andra sidan, med så dansanta, hypnotiska och repetitiva låtar som “Rip me” eller “Mag 7” behövs knappast några influenser över huvud taget. Allt som allt innehåller Hardware åtta spår och det är rätt mörka kompositioner som avlöser varandra. Ingen glättig och lättrallad syntpop här alltså, utan en platta av ett band som menar allvar. Gästar på Hardware gör Skriet i tungt svärtade “Pyre” och Henric de la Cour (f.d. Yvonne och Strip Music) medverkar i “Wolf hour”. Hardware är agenternas tredje album sedan 2008 då de albumdebuterade, och med detta alster i skjortfickan har Agent Side Grinder klättrat upp till proffsnivå. Lyssna på “Bring it back” eller Kraftwerk-doftande “Stranger stranger” och säg att jag har fel. Inte en chans i helvetet!

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …